Gierstonderlegger

Preventie van afplatting van babyhoofdjes

aanwijzingen voor het gebruik van de gierstonderlegger

Inleiding:

Sinds de invoering van het advies om baby’s van 2 weken oud op de rug te slapen te leggen is het aantal gevallen van wiegendood sterk afgenomen. Sindsdien echter is het aantal “platte achterhoofdjes “ sterk gestegen. De afplatting van het babyhoofd ontstaat in de eerste levensmaanden bij kinderen die veel op de rug liggen.

Verdere afplatting van het hoofd kun je voorkomen door;

 Je kind voor of na elke voeding een korte tijd in jouw nabijheid op een harde ondergrond op de buik te leggen. In het begin kan je kind weerstand hebben, maar als je volhoudt wennen ze snel.

 Let op dat je kind zijn gezicht niet altijd naar dezelfde kant draait. je baby kijkt graag naar het licht, draai zo nodig de wieg om

 Nota bene: bij een scheef hoofdje dat al kort na de geboorte bestaat of als het kind een voorkeursligging heeft die niet te corrigeren is: overleg met je arts of het zinvol is om een osteopaath/manueel therapeut te bezoeken. Er kan sprake zijn van een blokkade in de nekwervelkolom.

GIERSTONDERLEGGER

Gierstkorrels zijn erg klein, ze verdelen zich makkelijk in een zakje/ruim hoesje . Het erop rustende hoofd zorgt voor een kuiltje, waardoor de druk op het hoofd gelijkmatig verdeeld wordt. De eigen vormkracht kan op die manier ook gelijkmatig blijven werken.

Ervaringen bevestigen de harmoniserende invloed die de gierstonderlegger heeft op de ronde uitvorming van het hoofd.

Bij reeds bestaande eenzijdige afplatting van het hoofd bevordert de gierstonderlegger het herstel.

Gebruiksaanwijzing:

 Als je kind op de rug ligt, wel of niet ingebakerd, kun je een GIERSTONDERLEGGER gebruiken tot hij begint om te rollen, dus tot ongeveer 5 tot 6 maanden. Onderneemt hij eerder pogingen om om te rollen, haal dan de onderlegger weg.

 Leg de gierstonderlegger onder het onderlaken.

 Strijk hem elke keer glad voor je de baby erop legt. Span er overheen nog een lakentje of molton, die je strak kunt onderstoppen, om transpiratie en eventueel wat spuug op te nemen.

 Vernieuw de gierst elke maand en was het sloopje, ter voorkoming van broeien en het ontwikkelen van schimmels. Bij heftig transpireren of spugen kun je het vaker verschonen.

Onderlegger niet gebruiken :

 bij ziekte,

 gedurende drie dagen na een vaccinatie

 wanneer je baby veel spuugt.

 zodra je merkt dat je kind zich begint om te draaien

2

Instructie om de gierstonderlegger zelf te maken: -Neem zeer fijn geweven ongebleekt katoen (bijv. kaasdoek), zodat de korreltjes niet door het weefsel naar buiten komen.

- Knip er twee lapjes uit van 35-36 bij 25-26 cm. Knip ze een beetje halfrond, zoals vroeger de baby-sloopjes eruit zagen met aan de bovenkant wat afgeronde hoeken.

-Naai met de naaimachine de lapjes met een kleine steek op elkaar met een zoom van 1 cm.

- Laat aan één kant een kleine opening vrij om er de gierst in te doen.

-Draai de op elkaar-genaaide lapjes binnenstebuiten.

-Neem 1 kilo gierst (reformzaak of natuurvoedingswinkel) en giet deze in het sloopje.

-Naai de opening goed dicht door de zoompjes naar binnen te vouwen en door te stikken.

-Strijk de onderlegger glad en meet de afmetingen na (zie foto.) De uiteindelijke maat van de onderlegger gevuld met gierst is 33 -34cm breed en 23-24 cm hoog.

Let op:De dikte mag niet meer dan 1,5 centimeter zijn. Haal er desnoods weer wat gierst uit. In de gierstonderlegger is zo genoeg ruimte voor een gelijkmatige verdeling van de gierstkorrels .

Gierstonderlegger.jpg

Voor meer informatie neem gerust vrijblijvend contact met ons op

Klik hier
Website powered by Ondernemerswebsites.nl.