Oorontsteking

Oorontsteking bezien van vele kanten:

Tijdens elk spreekuur komt er wel een ouder met het verhaal over een oorontsteking bij zijn kind in de voorafgaande maanden.

Marius van 18 maanden had gisteren ’s nachts zo’n oorpijn met koorts van 39.8. Zijn tanden beginnen door te komen, hij had een rode wang en de ontlasting rook zurig, en hij snottert een beetje. De huisarts constateerde vandaag een oorontsteking met een rood trommelvlies met vocht erachter. Hij hoefde nog geen antibiotica te hebben, pas als de koorts na drie dagen niet gezakt is.

Maar kunnen we nog iets anders doen? Is de vraag van moeder aan de telefoon.

Allereerst vind ik het van belang te beseffen dat het HELE kind oorontsteking heeft en daar mee bezig is. Het is niet alleen een oorprobleem. Het speelt zich daar wel af maar betreft het hele organisme.

We moeten het probleem dus van verschillende kanten benaderen.

In het geval van acute oorontsteking bij Marius kijken we naar de volgende items.

1- De weerstand die tijdelijk verlaagd is door het proces van tandenkrijgen kunnen we ondersteunen met bijvoorbeeld Chamodent (VSM), E.B.T. complex (VSM), of Kinfludo (Weleda), of Viburcol (Heel) en extra vitamine C. Dit zijn zelfzorgmiddelen.

2- De oorontsteking zelf begeleiden we door; ---In het oor druppelen van warme Lavendel olie, of JohannesKruid olie of Tea Trea olie of Kamille olie. De aetherische olieen werken bacterieremmend door hun licht- en warmtekrachten. --- Een uienkompres te maken van een dikke schijf ui, deze stukhakken, in een doekje vouwen en achter/ onder het oor leggen en op zijn plaats houden met een mutsje of doek, in elk geval langer dan 15 minuten. Het mag in de slaap blijven zitten. Je kunt het zo nodig vaker herhalen. In elk geval als de pijn weer komt opzetten, maar ook nog drie dagen lang 3x per dag nadat de eerste symptomen optraden. De ui werkt op de ontsteking, remt de pijn en de zwelling. De ui, als georganiseerd plantenprincipe, laat aan het organisme zien hoe het de ontstekingsprocessen, die buiten de normale grens zijn getreden, de oorontsteking dus, weer binnen de gezonde vorm gehouden moeten worden.

3- De koorts niet onderdrukken maar begeleiden. Dankzij koorts kan het Ik van het kind beter greep krijgen op het lichamelijk functioneren. Het biedt een kans om disharmonieen om te werken en een soort opruiming te houden. Na een koortsende ziekte zien ouders en verzorgenden een kind vaak opknappen. Zoals een kind na een Roodvonk ineens makkelijker en gezeggelijker kan zijn, een stuk van zijn vroegere onrust overwonnen hebben, alsof het ‘een ander kind’geworden is, of zoals een moeder het uitdrukte; hij lijkt wel opnieuw geboren. Meestal denken we bij de bovenstaande woorden aan een kinderziekte, maar wij merken dat die genezende werking door koorts ook een rol kan spelen bij de koorts, die met een oorontsteking samen gaat. Soms is de koorts te heftig of wordt de ouder bang. Dan kunnen we de hoge koorts in korte tijd een halve graad laten dalen met een citroenwikkel om de kuit (of citroensokken aan de voeten MITS de voeten warm zijn.) De citroen helpt de overschietende warmte beter te verdelen over het livhaam en helpt beter de warmte te verteren. Ik heb gemerkt dat bij een oorontsteking vaak de voeten juist koel zijn. Kinderen klagen regelmatig tegelijkertijd over buikpijn. Een warme doek op de buik kan aangenaam zijn, of een kruik aan de voeten. Deze niet te lang laten liggen, zodra de voeten warm zijn, de kruik weghalen.

4- Specifieke middelen tegen de acute ontsteking in het oor zijn bijvoorbeeld; Aconitum comp. oordruppels (Wala) op recept, of Oteel (Heel) oordruppels als zelfzorgmiddel. Apis/Levisticum ll korrels om in te nemen (Wala) op recept, of Levisticum e. rad. D3 (Weleda) druppels om in te nemen, op recept.

5- Denk aan het open houden van de neus, om te zorgen voor een goede doorluchting van het middenoor. Je kunt de Neuscreme van Weleda, als zelfzorgmiddel, regelmatig onder de neus smeren. Of Fysiologische zout druppelen in de neus of een speciale neusspray ( Otrivin kortdurend).. Stomen met kamille is ook verruimend ( voor de wat oudere kinderen)

Chronische oorontsteking :

Bij kinderen moet je kijken naar onderliggend verzwakkende factoren en naar de constitutie. Dan is er geen kracht meer om actief en acuut af te rekenen met de ontstekingshaard. Homeopathische medicijnen kunnen helpen en soms lukt het om met een andere ziekte waar flinke koorts gemaakt kan worden, om over chronische klachten heen te komen.

Vaak is het plaatsen van buisjes een oplossing om gehoorstoornissen of spraakachterstanden te voorkomen. De spraakontwikkeling heeft een kritische periode. Als er spraakachterstand is en chronische oorklachten, dan in elk geval met 2,5 jaar laten nakijken.

Kinderen groeien er overheen met een jaar of 8, wanneer de anatomische verhoudingen veranderen.

De behandeling moet worden afgestemd op de bijzondere omstandigheden van elk kind. In elk geval is stoppen of matigen van melkproducten (bij kinderen ouder dan 1 jaar) goed. Geef nooit meer dan 300 cc melkproducten per dag. Geef alleen de zure melkproducten, zoals biogarde, kwark, en liever van de geit dan van de koe. Het eiwit van de geitenmelk is lichter verteerbaar dan dat van de koeienmelk. Geef ook geen kaas, wel huttenkase of mozarella of andere zachte witte kaas! Ondersteun de verteringskracht door bittermiddelen te geven voor de maaltijd, zoals Amara-eetlustdruppels (Weleda), en gebruik in alle warme maaltijdgerechten minstens een tuinkruid. Tuinkruiden kunnen de verteringsorganen stimuleren en enthousiasmeren voor hun werkzaamheid. Op deze manier verbetert de hele stofwisseling Als medicijn denken we aan constitutiemiddelen, samen met een combinatie van Belladonna/ Thuja / Levisticum inwendig, en Quarz 1% olie oordruppels (Weleda), om het slijmvlies en het trommelvlies te ondersteunen bij het herstel van de eigen gezondmakende vormkracht. Deze middelen worden op recept gegeven van een arts.

Zingen doet alle luchtwegen, waartoe ook het oor behoort, trillen en in beweging komen. Evenals muziekmaken werkt het goed bij chronische oorontstekingen.

Denk ook aan het openhouden van de neus, om te zorgen voor een goede doorluchting van het middenoor met de Neuscreme van Weleda regelmatig onder de neus smeren.

Oorzaken mogelijkheden:

Een ontsteking is een poging van het lichaam om een ontspoord evenwicht te herstellen. Dit zal daar gebeuren waar een orgaan of plaats het zwakst is. Soms is dat uit de erfelijkheid af te lezen. Maar bij kinderen van ouders die als kind veel oorontstekingen

hebben doorgemaakt hoeven de kinderen lang niet altijd ook te gaan lijden aan herhaald e oorontstekingen, is mijn ervaring.

De algemene weerstand heb je nodig om allerlei invloeden de baas te worden. Vele stressfactoren hebben een verzwakkende invloed op die algemene weerstand.

Ik ga er enkele noemen.

-----Alle indrukken van buiten, die teveel zijn. Deze overspoeling met indrukken is vaak te moeilijk verteerbaar en liggen ‘als een steen op de maag’. Het ene kind gaat er anders mee om dan het andere, maar in de huidige tijd is er eerder een te veel aan indrukken dan een te weinig.

----Een vaccinatie kan soms slecht verwerkt worden. Als er omstreeks de 15e dag na de prik een infectie optreedt en als je weet dat er geen andere stressfactoren aanwezig zijn, dan kun je ervan uitgaan dat de vaccinatie een impact heeft gehad op de weerstand waardoor de zwakte-plekken op kunnen spelen. Wacht dan in elk geval met de volgende prik tot de harmonie hersteld lijkt te zijn.

-----Ook kan een evenwicht bijvoorbeeld verstoord zijn door kouvatten; bijvoorbeeld in de zomertijd, wanneer kleine kinderen te lang in het water zijn gebleven en daardoor te veel afgekoeld zijn. Of door voorop de fiets te zitten zonder petje op en scherm ervoor.

-----Een voeding met teveel middelen die moeilijk of zwaar verteerbaar zijn of die voor dit kind te veel energie vragen voor vertering of bij voedingsintoleranties. Iedereen weet hoe ‘gewone’witte suiker de weerstand verzwakt. Voldoende onderzoek is daarover bekend, maar de gewoonte om overal suiker aan toe te voegen is erg hardnekkig. Er kan veel over gezegd worden, maar ik wil het hier alleen aanstippen.

------Acute stress, maar ook de stress van twijfelende , angstige ouders lijkt ook van invloed te zijn op het ontstaan en het verloop van een oorontsteking.

------Daarnaast spelen andere factoren een rol, zoals het genoemde tandenkrijgen, of ouders die meer niet dan wel aanwezig zijn en die vooral psychisch afwezig zijn of trauma’s in het gezin, acute schrik, ongeluk, verdriet en rouw, een traumatische geboorte, een broertje of zusje erbij.

En iedereen kan zich voorstellen dat als de stressfactoren zich opstapelen, dat dan de zwakke plek eerder op gaat spelen.

Na een kinderziekte zoals mazelen is er twee weken na het begin van de uitslag een immuunsuppressie en dan is er een verhoogde vatbaarheid voor bacteriele ontstekingen. Het is aan te raden om dan voorzichtig te zijn met te vroeg naar buiten te sturen. In 5-10% komt er na mazelen oorontsteking voor. Maar ook na Roodvonk en na kinkhoest of waterpokken of bof moet je voorzichtig zijn. De herstelperiode hoort ook bij het ziekteproces en zorgvuldigheid in de begeleiding is van belang voor het echte genezende proces. Dus duurt een ziekte altijd langer dan we meestal denken, in elk geval nog een tijd nadat alle symptomen zijn verdwenen.

TOT SLOT:

SOMS geven kinderen geen klachten aan van chronische oorontsteking

SOMS breekt een oor door, zonder noemenswaardige voorverschijnselen.

SOMS lijkt het alsof het kind zich door een ‘lijmoor ‘wil afsluiten van het te veel aan geluidsindrukken vanuit de buitenwereld.

SOMS helpt het plaatsen van buisjes niets

SOMS herstelt het kind zelf goed nadat er al drie of meer antibioticakuren zijn gegeven en de 4e achtereenvolgende oorontsteking optreedt.Waarna er dan geen meer volgen.

20 jaar geleden toonde onderzoek dat er geen verschil bestond in resultaat van behandeling door;

a- het doorprikken van het trommelvlies, b—het geven van antibiotica, c—het afwachten en niets doen.

Tegenwoordig wordt snel antibiotica gegeven uit angst voor gehoorschade.

Tot slot verhalen van enkele kinderen;

Pim van 16 maanden is een gevoelig kindje, heeft eczeem gehad, veel gehoest vanaf 5 maanden, allergie voor koeiemelk, 1x oorontsteking met 10 maanden waar hij zelf overheen is gekomen. Na de eerste DTP vlamde het eczeem heftig op. Maanden na de tweede DTP enkele heftige oorontstekingen achter elkaar met zware Antibiotica kuren , die niet hielpen. Na de derde oorontsteking op rij adviseerde de huisarts om hem het zelf te laten opknappen. Dit lukte en moeder vertelde dat hij daarna een sprong vooruit had gemaakt in motoriek en welbevinden. In totaal had Pim 5x een antibioticakuur gehad. Moeder was erg onzeker en bezorgd, ze was erg ziek geweest in die periode en als steun voor Pim eigenlijk weggevallen.

Valentijn van 7 jaar heeft een voor-geschiedenis van zwakke gezondheid. Gedurende twee jaar kreeg hij pompjes vanwege astmathische bronchitis, hij had een droge huid.

Maar verder heeft hij weinig ziekten doorgemaakt. Opvallend was voor moeder dat hij 2 weken na de meningokokkenvaccinatie 2x kort achter elkaar een acute oorontsteking kreeg en ernstig ziek was geweest. Daarvoor had hij nog geen oorklachten gehad.

Sian van 6 maanden kreeg een loopoor, na drie dagen hoge koorts. Hij heeft er weinig last van, hooguit is hij iets onrustiger. Toen het rechteroor ook begon te lopen kreeg hij een antibioticakuur van de Huisarts.

In deze periode had zijn zusje Roodvonk en moeder had haar drukke baan weer opgenomen en was ook ziek geworden. Zij heeft weinig energie over. Moeder geeft nog wel borstvoeding.

Sian is een open kindje, actief, hij krijgt alle indrukken binnen, hij heeft vaak koude voeten. Er is om Sian heen te veel onrust en weinig evenwicht.

Voor meer informatie neem gerust vrijblijvend contact met ons op

Klik hier
Website powered by Ondernemerswebsites.nl.